Işıklandırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? En iyi ışıklandırma nasıl yapılır? Bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz.

Bir evin en önemli parçalarından bir tanesi de ışıklandırmadır. Zira ışıklandırmanın önemi son derece büyüktür. Çünkü ışığı her odada ve her gün kullanmaktayız. Dolayısıyla güzel bir ışıklandırması olan ev aynı zamanda iyi bir dekorasyonu sahiptir. Dekorasyon kavramını bütün eşyalarla beraber parça parça olarak düşünecek olursak, ışıklandırma parçaları bu yapbozun en önemli kısmını oluşturur. Dolayısıyla iyi bir dekorasyon istiyorsanız mutlaka ışıklandırmaya önem vermelisiniz. Çünkü iyi bir ışıklandırma evinizi çok güzel gösterebilir. Aynı şekilde kötü bir ışıklandırma da evinizi kötü gösterebilir. Bu bağlamda ışıklandırma esnasında her zaman en iyi alternatiflere yönelmelisiniz. Peki ışıklandırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Işıklandırma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sanılanın aksine ışıklandırma yapmak son derece zor bir iş. Çünkü her odanın, her ortamın, her dekorasyonun ışık gereklilikleri farklı olabiliyor.

Örnek vermek gerekirse koyu renkli bir odaya açık tonları taşıyan ışıklar uyabilmekte. Farklı olarak da açık renkli odalara koyu renkli ışıklar hoş gidebiliyor. Bu noktada yapacağınız seçim tamamen sizin oda tasarımınıza kalmış durumda. Üstelik odanıza yumuşak bir renk geçişi oluşturamazsanız da başarısız olacaksınızdır. Çünkü kaliteli ışıklandırmanın en büyük gerekliliği ortaya iyi bir renk geçişi koymasıdır. O halde gelin konunun detaylarına yakından göz atalım.

Renk Tipini Seçin

Işıklandırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler tavsiyelerimizin ilki renk tipi olacak. Öncelikle seçeceğiniz renk tipini tamamen kendi odanıza uygun bir şekilde almalısınız. Yani her odaya aynı rengi kullanmak pek mantıklı bir hareket değildir. Usta dekorasyoncular uyum bütünlüğü yakalayabilmek adına her odayı benzer renklerin uyumlu olacağı şekilde tasarlarlar. Böylece sürekli olarak aynı ışık rengi kullanılmasına karşın ortaya hiçbir tezatlık çıkmaz. Eğer bu yöntemi kullanabilirseniz siz de güzel bir ev dekorasyonu oluşturabilirsiniz. Böylece hem gereksiz renk değişimlerinden kaçınacak hem de odalarınızla mükemmel uyum sağlayacak rengi bir çırpıda bulacaksınızdır.

Konumlandırma Seçin

Klasik olarak ışıkların avizeyle beraber herhangi bir odanın orta konumuna yerleştirildiğini bilmekteyiz. Lakin unutmayın ki bu konuda birçok alternatifiniz mevcut. Örnek vermek gerekirse ufak spot ışıkları yapısıyla masanızın üzerine canlılık katabilirsiniz. Aynı zamanda avize kullanmak yerine farklı bir ışıklandırma sistemi tercih etmeniz de mümkün. Birçok ev sahibi çifter ışık kaynağını aşağıya sarkan lamba dekorasyonlarıyla kullanarak son derece hoş ışıklandırmalar yapabilmekte. Bu konuda özgürlük tamamen size kalmış. Hayal gücünüzü kullanın ve evinize en çok yakışacağını düşündüğünüz ışıklandırmayı seçin. Işıklandırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler hususundaki şey seçeceğiniz konumlandırmaların genel ev yapınızla uyumlu olmasıdır.

Işıklandırma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Avize Seçimi

Avize seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli husus renk uyumudur. Lakin bu renk uyumunu genel oda rengi olarak düşünmemelisiniz. Elbette ki avize seçiminde odanızın genel rengi çok önemli. Fakat ayrıca ışık kaynağınızın vereceği renge uygun bir avize seçmeniz de doğru olacaktır. Her ışık kaynağının rengi birbirine benzer olsa da renk seviyesi farklıdır. Bu renk seviyeleriyle beraber de farklı ışık oyunları ortaya çıkabilmekte. Dolayısıyla bu ışık oyunlarına uyum sağlayacak, renk konusunda herhangi bir problem yaratmayacak ve dekoratif bazda da göze hoş gelen bir avizeyi tercih etmelisiniz. 

Gölge Dekorasyonu

Işıklandırma düzeneği kurarken gölge oyunlarına dikkat etmek çok önemlidir. Işıklandırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında gölgeler büyük önem taşımakta. Bu noktada ışık açılarını iyi bir şekilde ayarlamalısınız. Kapı girişinden bakıldığı zaman dekorasyon bazında evinizin hoş gözükmesi gerekli. Bu bağlamda ışığa bağlı olarak düşecek gölgeleri de dekorasyona dikkat ederek ayarlamalısınız. Böylece ortaya çok daha hoş bir görüntüye sahip olan oda tasarımı yapabilirsiniz. Ancak elbette ki gölgeleri sevmiyorsanız odanızı hiçbir şekilde gölge düşürmemek usulüyle aydınlatabilirsiniz. Bu noktadaki seçim tamamen size kalmış.